Чому потрібно економити воду?
   

 

        Середнє споживання води в Україні — 250 літрів на одну людину в день. У країнах Західної Європи витрати води значно нижчі: у Великій Британії — 140 л, в Німеччині — 130 л, у США близько 200 л на людину в день. В цілому щоденно людство витрачає близько 10 млрд тонн води. Водночас за дослідженнями науковців майже третина води в побуті витрачається марно.

        Тому, вже зараз необхідно переглянути споживацьке ставлення до водних ресурсів та перейти на ощадливе використання води, особливо економне споживання питної води у побуті.

        КП «Гайсинводоканал» просить раціонально використовувати питну воду, щоб уникнути зниження тиску води в мережі.

        Основними причинами зниження тиску води є:

      • надмірне використання води на непитні потреби - поливи, миття автотранспорту, прання килимів тощо;

      • нераціональне неощадливе використання води.

        Відповідальні громадяни задумуються, як економити воду, щоб не сильно змінювати своє звичне життя. Насправді, раціональне споживання ресурсів здатне значно вплинути як на рахунок за комунальні послуги, так і на екологію в цілому. 

 

КП «Гайсинводоканал» рекомендує способи економії води в побуті:

    1. Встановити лічильники холодної води. Це суттєво допоможе зекономити, адже споживач сплачуватиме лише за показниками лічильника, а не за загальними розрахунками.

    2. Слід утримувати сантехніку у справності. Намагайтеся щільно закривати кран. Краплення з крана - це втрата до 24 л на добу, це 720 л на місяць. Якщо ж вода буде текти з крана - це втрата до 144 л на добу, тобто до 4 000 л води на місяць! 

    3. Використовувати побутову техніку та сантехнічні пристрої. Ручне прання білизни більш затратне, ніж за допомогою пральної машини. Використання таких пристроїв, як пральна та посудомийна машина дозволяє заощадити до 60% води.

    4. Включайте пральну машину тільки при повному завантаженні. На одне прання у пральній машині ми витрачаємо приблизно 100 л води, тому розумніше завантажувати її повністю. До того ж, можна уважно вивчити інструкцію до пральної машини, з’ясувати, на якому режимі витрачається найбільша кількість води і обирати найбільш економні варіанти.

    5. Використовуйте душ замість ванни. Приймаючи душ протягом 5 хвилин, ви витрачаєте до 50 л води. А для того, щоб наповнити ванну, потрібно води більше 200 л.

    6. Під час миття посуду не тримайте кран постійно відкритим. Якщо між ополіскуванням тарілок закривати кран, витрата води знизиться.

    7. Закривайте кран, коли чистите зуби. Таким чином, ви заощадите до 45 л води.

    8. Поливайте домашні рослини водою, яка залишилася після миття овочів і фруктів. Це допоможе, хоч і трохи, знизити споживання води. Особливо, якщо у вашому будинку багато рослин.

    9. Якщо зливний бачок вашого унітазу не обладнаний двома режимами зливу, уникнути втрат води допоможе простий засіб. Наповніть дволітрову пластикову пляшку водою та помістіть у бачок. Цей нехитрий «пристрій» дозволить заощадити до 20 л чистої води на день.

    10. Використовуйте дощову воду на заміських ділянках. Якщо ви живете в заміському будинку, встановіть у дворі бочку для збору дощової води. Таке рішення може заощадити до 5000 л води на рік.

    11. Встановіть насадки-розпилювачі на крани. Це також допоможе зменшити споживання води.

    12. Готуйте їжу економно. Коли кип'ятите воду в чайнику, набирайте стільки, скільки потрібно прямо зараз. Коли готуєте їжу в каструлі або пароварці – наливайте мінімально необхідну кількість води, вона має ледь покривати овочі або крупи.

    13. Не розморожуйте продукти під струменем води. Крім її нецільової витрати, це загрожує погіршенням властивостей продуктів. Найкраще заздалегідь перекласти продукти з морозилки до холодильника.

    14. Не мийте овочі та фрукти під проточною водою. Використовуйте для миття миски. Цей спосіб дозволяє ефективно очищати плоди від піску та бруду. Для наповнення однієї великої каструлі або миски вам знадобиться всього 3 л води, а при проточному митті фруктів з водопровідного крана щохвилини витікає 15 л води.

        КП «Гайсинводоканал» звертається до мешканців міста з проханням повідомляти про безоблікове (без лічильників) використання води через вуличні водорозбірні колонки, крани в дворах для відповіднодного реагування за телефонами: 063-30-44-197, 096-87-11-581.

З повагою адміністрація КП «Гайсинводоканал»