Роз’яснення щодо плати за Абонентське обслуговування
 

 Що таке плата за абонентське обслуговування?

        Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором. Отже, плата за абонентське обслуговування – це витрати, які виконавець, КП «Гайсинводоканал», несе у процесі збуту та розподілу послуги між споживачами. 

Що включається до плати за абонентське обслуговування для споживачів?

        Плата за абонентське обслуговування складається з:

      • укладенням договору про надання послуги;

      • здійснення обліку спожитих послуг та нарахування плати за ці послуги;

      • обробка отриманої інформації про показники лічильників;

      • програмне забезпечення для ведення обліку нарахувань та витрат тощо;

      • друк та доставка квитанцій;

      • оплата послуг банків та інших установ за прийом та перерахунок коштів споживачів;

      • виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

        Звертаємо увагу, що ці витрати завжди були закладені в тарифі, однак після змін у законодавстві витрати на абонентське обслуговування виведені в окремий платіж.

        Звертаємо увагу, що витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонт вузлів обліку, у тому числі демонтаж, транспортування, монтаж, що  забезпечують індивідуальний облік споживання не включаються до складу плати за абонентське обслуговування, а здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, споживачів комунальних послуг.

Який розмір плати за абонентське обслуговування?

        Плата за абонентське обслуговування для абонентів КП «Гайсинводоканал» з 01 січня 2024 р. становить:

      • плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента в місяць для послуги з централізованого водопостачання складає 21,60 грн (з ПДВ);

      • плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента в місяць для послуги з централізованого водовідведення складає 21,60 грн (з ПДВ).

Який механізм нарахування та сплати плати за абонентське обслуговування?

        Абонентська плата нараховується та сплачується незалежно від об’ємів використаних послуг. Якщо абонент місяць не користувався послугами водопостачання та водовідведення, то плату за абонентське обслуговування доведеться сплатити в повному обсязі.

        Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців та спожитої води. Дана послуга загальнообов’язкова для всіх споживачів – населення, бюджетні організації, установи та інші споживачі незалежно від форми організації та власності.

        Споживач сплачує однією сумою плату КП «Гайсинводоканал» за послуги - централізованого водопостачання та/або водовідведення, плату за абонентське обслуговування. Споживач здійснює оплату згідно розрахункової квитанції щомісяця не пізніше останнього числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиті послуги. Кошти сплачуються на один банківський рахунок, вказаний в розрахунковій квитанції.   

У яких випадках не нараховується плата за абонентське обслуговування?

        Плата за абонентське обслуговування не буде нараховуватися тільки у разі відмови споживачем від послуг централізованого водопостачання та водовідведення за письмовою заявою споживача про розірвання договірних відносин з надавачем послуг, споживач буде  від’єднаний від мереж.

        У випадку відмови споживачем від оплати послуг - централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, плата за абонентське обслуговування - може бути:

      • припинення або обмеження надання послуг централізованого водопостачання та/або водовідведення;

      • відмова в призначенні субсидії;

      • зміна порядку нарахування пільг з оплати комунальних послуг

      • стягнення заборгованості у судовому порядку.

Якими законами передбачена плата за абонентське обслуговування?

        Нормативні документи, які встановлюють та регулюють плату за абонентське обслуговування:

 З повагою адміністрація КП «Гайсинводоканал»